FOLLOW ME

16 June 2017

Baju Raya Jalan² Tahun 2017



Cite baju raya lagi...w/pun bz kat ofis ni..
gigihkan diri update gak pasal baju raya ni..
sebabnya biler tahun depan,, sya akan view balik tgok blog ni...baju color aper yg dah beli
supaya tiap thn color baju sentiasa akan bertukar..
biler da bertahun mmg da luper color ape² yg pakai..so sya rujuk balik blog...hihi


Memang tiap² tahun sya cuba pastikan baju utk jalan² raya ke-2/ke-3 beli awal sblum bln puasa
sebab nak pilih baju² tu kan lama...kesian klu bawak anak² time puasa..nt letih diaorang..


cam biasa...shopping kat Parkson...




ini beli kat Parkson Seremban Prima..
x byk pilihan sgt..


then repeat lagi cari baju raya mggu lain plak... 
mula² sya gi Jusco Equin...tp x reti nk cari baju situ..
pastu trus ajak suami ke Parkson Putrajaya..
baru ler leh jumpa baju yg sesuai bekenan di hati...hihi
 



cam biasa...
baju & seluar raya paling banyak of the year...
sebab girl kan...memang mamanya sakan memilih byk design...rambang mata
pic bawah ni smua kepunyaan syasya..
tu lum campur baju yg kat atas tu 2 helai...
hahaha..byk kan..




seluar syauqi & syamim x beli kat Parkson...mahal sgt wei..x mampu mak..
so pi terjah Hari² pulak..
dapat la sambar 2 helai seluar tiap² sorang..
songkok baru utk syauqi,,,syamim punya da beli tahun lepas
tali pinggang syauqi & syasya...adik pakai je yg ada skang masih cantik..
 



ini pun da Ratus² gak abis,,,jenuh mama saving you...
1 tahun skali kan belanja..
tu blum betul² Branded sgt ko...klu Branded mau kopak beribu..


skang yg tinggal x beli lagi Baju Melayu BoBoY² je...
ingat weekend ni nak cari..
kasut & sandal raya da beli dah semalam tapi gambar x de yer..
biler da byk kelengkapan raya da selesai,,,x de la serabut kepala ni..
jiwa pun tenang jer...


wassalam...

15 June 2017

Baju Raya JAKEL Tahun Ni....2017



Salam...
kbtulan masa balik kg yg lepas...
lalu Jakel Senawang..jakel ni baru je buka Branch di situ..
tgok lak sblum tu di fb Jakel akan mulakan offer Happy Hour start mggu tu...
so ajak suami singgah Jakel,,,x pernah shopin kat Jakel..


so sampai la...
masa tu tgh ade offer Happy Hour Baju Melayu...
then pilih la color utk suami..
mula² sya da plan tahun ni nak Tema Color Biru Turquoise.. 
skali cari color da jumpa tp jenis kain lak x bekenan...
pastu suami lak x nak sebab dia kata dah ada Baju Melayu warna tu..
dia x nak lah ade Baju Melayu color sama,,,bkn slalu kan beli baju melayu,,,
biarla baju melayu dia ada macam² color,,,
jadi sya ikut je la,,sebab kite ni pompuan, baju smua color ada kan...hihihi
so pilih Color Tema Emerald Green...
 klu ikutkan color ni da lama outdated,,thn² yg lepas da Trending..
tp beli je la sebab color ni mmg x nah ade lagi..



 

1) sya pilih Baju Melayu suami Brand Aaron Aziz..
cutting biasa,,,suami x suka fit² ni...
2) Kurung Moden Sya
3) Kurung Moden Syasya


mula² ingat nak beli skali Baju Melayu Upin Ipin utk Syauqi & Syamim..
tapi harganya mak oi...Rm100++ gitu sorang...mahal sgt la rasa..
cam baju dewasa lak harganya..
klu beli kat luar bleh dapat murah lagi...
tak berbaloi rasa nk beli mahal² sgt sebab budak lelaki bknnya pakai sgt Baju Melayu..
 sekejap je, dah tak muat nak pakai...
tak jadi beli kat diaorang....
ingat nak pi cari kedai biasa je...


But seriously rasa cam Tipah Tertipu je Jakel ni...
sya pilih cepat² takut x sempat dpt harga Happy Hour..
pastu adik SalesGirl Jakel yg ikut kami tu cakap :
"kak jgn bimbang... akak lambat bayar pun x pe,,,sya da lock harga murah utk akak"
so sya pun relaks² je pilih...
sedangkan tgok org lain duk sibuk tggu Speaker Umum Happy Hour...
org lain duk angkat² tgn antara 10 org je terpilih nak dpt harga tu..
sedangkan memang Jakel tu jual harga yg sama je sebenarnya...
x payah tggu Happy Hour,,,SalesGirl boleh bagi harga baju yg sama dengan Happy Hour


hrmmm...pasni memang sya x mau dah shoppin kat JAKEL
membeli pun sbb terpengaruh iklan by Artis Scha Al Yahya & Awal Ashari...
majoriti Baju Raya Wanita harga start RM150 smuanya...RM150 tu harga Happy Hour lah..
x de yg murah lagi dr tu w/pun Happy Hour...



sekian cite Jakel kite kali ni..
da...
Selamat Berbuka Puasa,,,ops jgn buka skang yer...tggu Maghrib nt...hihi


16 May 2017

Selamat Hari Guru..



Hari ni sekolah anak² ada buat Majlis Sambutan Hari Guru..
setiap tahun bila Hari Guru sya mesti akan teringat seorang guru sya ni..
guru ni kadang² boleh jatuhkan semangat kite sebab x pandai tackle hati anak² murid..
kadang² boleh membakar semangat kite juga jika kena cara cikgu tu..
berdasarkan pengalaman sya lah...


ini pengalaman masa sekolah rendah...
dulu sya telah loncat kelas masuk kelas no. 1...
tapi biler masuk kelas pandai,,,kite bersaing dgn murid lain yg sangat pandai...
kite jadi antara yg tercorot...
setiap hari sya 'down' nak ke sekolah...
tiap² hari kena denda ketuk ketampi,,cubit & macam² lagi,,,
ketuk ketampi x abis hari ni,,sambung lagi hari esok...
malu sgt kat depan kelas,,kawan² tgok..btul² rasa x best ke skolah..
keja skolah asyik tak siap je sebab masa darjah 4,,
cikgu suh guna pen,,sya lak x sempat nak salin ape yg cikgu tulis kat papan hitam..
cite kat mak,,,mak x caya,,,sebab cikgu tu mak nya kawan...huhu..sedih sgt...
sya siap wish kat mak,,,mintak sya tukar balik kelas ke kelas lama...tp mak x layan..
mmg keputusan periksa sgt² merosot giler...
kawan² seangkatan yg nasib sama,,,ade yg x abis skolah & ponteng je kelas..


lastly..
masa darjah 5,,sya tukar cikgu kelas lelaki...
cikgu tu x de la hensem pun yg wat bakar semangat sya..
tapi dia pandai tackle hati anak² murid...
sya x ingat dah cane caranya tu...
yg sya ingat,,,klu silap jawap & salah buat soalan,,,still kena denda jugak,,
rotan kat tapak tangan..
tapi sya x kisah pun masa tu,,,sebab x de la dia malukan kite depan orang...
pastu dia x marah anak murid x ingat sifir matematik,,,
tapi dia cuba ajar cara paling senang hafal sifir & bantu kite..


start dari situ...
sya makin up & up...
keputusan makin improve...
& tak sangka,,,dari hampeh...
sya boleh Skor A Matematik...
 cikgu tu pun x sangka sya leh skor dlm UPSR...
& cikgu x sangka,,,dlm hampeh² aku ni ha...aku leh lulus subjek BI...
sebab ramai yg kantoi...aku cukup² la lulus dpt C..


that's why...
aku sangat kenang sangat cikgu tu..
cikgu IBRAHIM nama dia..
sebab dia lah starting kepada smua perkara yg terjadi dalam kareer hidup aku..
mungkin klu x sebab dia....aku x abis agaknya skolah..
sampai skang ni,,aku x pernah lupa muka cikgu tu..


TQ Cikgu...
Jasamu Akan Ku Kenang Hingga Ke Jannah...
 
 

15 May 2017

Mainan Terbaru Syasya



Mainan terbaru syasya..
da lama 'Aim' nak beli mainan ni..
sebab dah berjanji..mama belilah..kat Lazada..
ingat nak bagi masa bday..tp dok dan dah nak tunggu..x sabar sgt dah..
pasni kena la cari hadiah lain utk bday..


hihi...sonok budak² ni..mainan si syasya...
tp skali ngan abang & adik pun join skali main...
aduhai..zaman modennya "Main Masak²"....hihi

04 May 2017

A Gift From My Boss



Dapat Gift dari Boss Baru sya..
bukan for B'day or what...sesaje jer..
bos gi Bandung, Indonesia...
dapat la something tanda ingatan..

TQ boss...

06 April 2017

Beskal Happy B'day Untuk Amin Cayang...3 Tahun Dah..



Assalam...dah terlepas b'day syamim 27 Mac 2017 yg lepas..
x celebrate pun...juz wish b'day je..


sebab dah x celebrate...mama kasi hadiah jer lah..
memandangkan amin ni suka sangat duk tolak beskal kakak dia..
tapi x leh kayuh sebab x de roda 3...
padahal dia da ade beskal kenit...
da x bape nak enjoy da kut naik beskal tu,,x adventure..
beskal kakak dia pun da season amat,,,berkarat & mereput da plastik tepi² yg cover tu..


so mama pun ajak la abahnya pi cari beskal baru..
pi la ke nilai 3 membeli..


malam tu terus main beskal dalam rumah...sehari je main..
esoknya amin da pandai kayuh ke depan beskal..
slalu dia heret je beskal tu, x reti kayuh..
lepas abangnya sorong beskal tu laju²,,dah pandai kayuh..


sonok la dia skang..asyik nak naik beskal je.
skang da jadi aktiviti tetap tiap² petang..hihi








Selamat Hari Lahir Amin Cayang...
Semoga Sihat Sejahtera, Jadi Anak Yang Soleh & Rajin Berusaha 


wassalam...

 

04 April 2017

Pemanas Air JOVEN Idaman Hati



Assalam...
baru² ni beli Pemanas Air JOVEN..
beli yg murah² ajer..
ni 1st time beli pemanas air..
rumah lama dulu kami x pakai pun..
sebab rumah lama tu air sentiasa panas je sebab memang rumah tu pun panas..
w/pun mandi masa subuh..air masa terasa suam..
so memang x perlu lah pemanas air..
tapi kan biler da air panas jer memanjang...da x de nikmat mandi...
biler tengah panas terik,,air pun panas jugak...
so hilang da nikmat sejuk mandi tu..


so skang rumah baru ni..alhamdulillah..
w/pun cuaca sangat panas...masih selesa rasa duk dlm rumah tanpa aircond
sebab rumah 2 tingkat kan...bile atas panas,,kite duk kat bawah je..
duk kat ruang tamu siang² hari memang cool je...
alhamdulillah Allah....terima kasih atas nikmatmu...


sebab bulan lepas asyik hujan je..
so terasa la sangat SEJUK nak mandi subuh² or malam..
so...pujuk suami beli pemanas air...
mula² dia tak bagi "Green Light"...membazir katanya
at last,,,dia bagi,,,puas la saya bagi sebab musabab :
elok untuk kesihatan mandi air panas ni,,,klu malam ke subuh...lancar perjalanan darah
anak² pun,, x de le liat nak mandi subuh sebab kesejukkkan kannn...
bukan anak jer,,,mamanya pun sama,,,hihihi







so mama pilih produk JOVEN...
sebab JOVEN ni mmg tersohor la produk No. 1 yg berkualiti untuk Pemanas Air...
 harga total campur GST bagai RM460 + upah pemasangan RM60
Jumlah = RM520


jenis semburan boleh laras sehingga 5 jenis semburan..
kecik,,besar,,halus,,,sukahati pilih mane suka...
i like it very much..


so...I'm happy...
x kisah dah nak mandi anytime je...hihi
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...